Circle Image

Muzej Jevreja


Muzej jevreja Bosne i Hercegovine smješten je u prostoru nekadašnjeg Starog Hrama.

Sagrađen je 1581. kada je rumelijski beglerbeg Sijabuš-paša dao novac da se izgradi jedan veliki stambeni objekat za jevrejsku sirotinju Sarajeva (koji je bio poznat kao Sijavuš-pašina daira, ili Velika avlija). Do kraja XVI vijeka u prostoru Velike avlije nastaje prva sinagoga, Stari jevrejski hram.

 

Dokumenti i pokretni predmeti u muzeju svjedoče o životu, stvaralaštvu i stradanju jevrejskog naroda BiH

 

Velika Avlija b.b., Tel: 535 688

Ponedjeljak - petak / Monday - Friday: 10:00 - 15:00h
Nedjelja / Sunday: 10:00-13:00h

 

 

Ministarstvo obrazovanja KS
ORGANIZIRANE POSJETE UČENIKA
MUZEJU JEVREJA

U okviru programa unapređenja saradnje obrazovanja i kulture koji je pripremljen na inicijativu Ministarstva obrazovanja i nauke KS, Muzej Sarajeva pokrenuo je poseban program posjeta učenika depadansu - Muzeju Jevreja BiH. Cilj je bolje upoznavanje sa Holokaustom, religijom i kulturom jevrejskog naroda.


Datum
15th of Tishrei, 5784
September 30, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link