Circle Image

Jom Kipur

JOM (H)A-KIPURIM

Dan od pomirenja, deseti dan mjeseca Tišrija, najstrožiji post, dan priznanja svih propusta, grijehova i bezakonja.

Jom (h)a-kipurim je dan pokajanja za sviju: za pojedinca i za zajednicu – i predstavlja završetak procesa oprosta i pomirbe Izraelu. - Stoga, svi su dužni pokajati se i priznati vlastite grijehe na Jom (h)a-kipurim.  MICVA jom (h)a-kipurimskog priznanja grijehova (heb: viduj) počinje već u poslijepodne dana koji prethodi Jom (h)a-kipurimu – i to prije jela – da se čovjek ne bi zagrcnuo i udavio u toku posljednjeg objeda pred post (te umro nepokajan).  Unatoč činjenici da je neko priznao svoje grijehe uoči Jom (h)a-kipurima prije obroka – svejedno dužan je ponoviti svoje priznanje na Jom (h)a-kipurim – i to na večernjoj, jutarnjoj, dodatnoj, popodnevnoj i zaključnoj molitvi. Pojedinci padaju na lice i na večernjoj molitvi tokom svih dana u godini – na Jom (h)a-kipurim svi padaju na lice u svim molitvama – jer se radi o danu pokajnica, molbi i posta.  Prilikom viduja neophodno je tačno i iscrpno definisati grijeh.  Svako ko u ovoj stvari pretjeruje dostojan je pohvale. 

Pokajanje se sastoji u tome da grješnik ostavi svoj grijeh, da ga ukloni iz svojih misli – i da odluči u svom srcu da ga više neće počiniti.  Nije dovoljno pokajati se u srcu – nego je potrebno verbalno iskazati opredjeljenje o ne vraćanju na dotični grijeh – npr: “Posramih se i postidjeh se dijela svojih – i nikad se više neću vratiti na njih”.

Na Jom (h)a-kipurim zabranjeno je čak i obredno pranje ruku prije “Kerijat šema” (recitovanja biblijskog odjeljka “čuj Izraele” sa uvodnim i zaključnim blagoslovima) ili molitve – kao što se inače čini tokom godine – nego se ruke očiste nasuho i potom se moli.  Ko bi bio onečišćen izmetom ili blatom može očistiti mjesto prljavštine bez straha.
Datum
15th of Tishrei, 5784
September 30, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link