Circle Image

Evropski dan Jevrejske kulture - 2006 / 5766
Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, čija je ovogodišnja tema " Evropski putevi jevrejskog naslijeđa"  Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno drustvo "La Benevolencija" i Jevrejska opština Sarajevo organizuju, u nedjelju 3. septembra u 19. sati u sali Jevrejske opštine Sarajevo, predstavljanje faksimila "Sarajevske Hagade" i koncert sefardske muzike.

Faksimil  "Sarajevske Hagade" predstavit ce gospodin Jakob Finci.

Koncert popularne bosanske sefardske muzike izvesće Fatima Hadžić, vokal i Ornela Đukić - gitara.

Evropski dan jevrejske kulture zapoćinje svoje postojanje 1996. godine u Alzasu (Francuska) kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. godine ova se priredba proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine, sa pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja i zvanićno postala evropska manifestacija .

Više informacija na http://www.jewisheritage.org
Datum
15th of Tishrei, 5784
September 30, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link