Circle Image

Evropski dan Jevrejske kulture - 2007 / 5767

Evropski dan Jevrejske kulture
02. septembar  2007. - 19. Elul 5767.

Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" i Jevrejska opština Sarajevo   obilježiće u nedjelju 2. septembra Evropski  dan jevrejske kulture čija je ovogodišnja tema "Svjedočanstva" sa dva vrlo zanimljiva događaja. 
 
U 19 sati u sali Jevrejske opštine Sarajevo (Hamdije Kreševljakovića 59) Sonja Elazar održaće predavanje "Sefardske nošnje u Bosni, od izgona iz Španije do II svjetskog rata" .

Nešto kasnije istog dana - u 20.30 u Galeriji "Novi hram" (Mula Mustafe Bašeskije 38), biće otvorena izložba, James Haim Pinte (1907. - 1987.), jednog od vodećih američko-meksičkih muralista, koji se rodio u Bijeljini, odrastao u Tuzli a svjetsku slavu stekao u svojim djelima nastalim u Sjedinjenim američkim državama i Meksiku.
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link