Circle Image

Evropski dan Jevrejske kulture - 2009 / 5769
Jevrejska zajednica BiH i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija"   obilježiće u nedjelju 6. septembra 2009. god. "Evropski  dan jevrejske kulture 2009".  

Tim će povodom, istog dana, u  Galeriji "Novi hram" u 18.00 biti  otvorena monografska izložba  dokumentarne i umjetničke fotografije OSKARA TAUBERA / 1909. – 2000. / žurnaliste i profesionalnog fotografa koji je u toku svog dugogodišnjeg stvaralačkog rada zabilježio i ostavio preko 17000 fotografija, negativa i slajdova, nastalih od vremena Kraljevine Jugoslavije, života u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, perioda Drugog svjetskog rata – učešća u pokretu otpora u Italiji i njegovog profesionalnog angažmana poslije uselenja u državu  Israel.

Ovom izložbom koja se po prvi put realizuje u formi ovako značajnog projekta, a čiji je pokrovitelj Grad Sarajevo, želimo građanima Sarajeva, a zatim i cijele Bosne i Hercegovine predstaviti reprezentativni dio iz opusa ovog izuzetnog autora.Ideja je da nakon zatvaranja sarajevske prezentacije, ista izložba bude prenesena u Mostar, Tuzlu i BanjaLuku a zatim i van granica BiH.

Kako je Gospodin Tauber, bio angažovan u mnogim segmentima života gradova Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, te kasnije u Izraelu, autorica projekta, univerzitetski profesor Zoja Finci je u saradnji sa dipl. žurnalistom Pavlom Kaunitz, iz bogatog fundusa odabrala značajne dokumentarne fotografije - oko 200, koje su razvrstane u destak tematskih cjelina koje dotiču period života i djelovanja u Kraljevini Jugoslaviji 1925. – 1941., kao i period poslije  Drugog svjetskog  rata, te period stvaranje i razvitka države Izrael  sve do njegove smrti 2000.

  Ovaj jedinstveni projekat biće predstavljen  upravo u Sarajevu na Evropski dan jevrejske kulture 6. septembra 2009. godine, u godini u kojoj pada i stogodišnjica rođenja Oskara Taubera. 

 


Evropski dan jevrejske kulture započinje svoje postojanje 1996. godine, u Alzasu (Francuska), kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. godine ova se priredba proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine, sa pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja, među kojima je i BiH,  i zvanično  postala evropska manifestacija .
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link