Circle Image

Evropski dan Jevrejske kulture - 2010 / 5770
U organizaciji Jevrejske opštine i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija, po 11. put, održava se Manifestacija Evropski dan jevrejske kulture.

U većini zemalja Evrope gdje žive Jevreji, prve nedjelje septembra, jevrejske zajednice otvaraju vrata svojih opština, muzeja, sinagoga, da bi kroz predavanja, razgovore, koncerte, filmske projekcije, druženja ili na neki drugi način upoznali svoje sugrađane sa dijelom bogate jevrejske tradicije i kulture. Ovaj dan je jedinstven za sve zajednice i po tome što uvijek ima temu koja je identična u svim zemljama Evrope.

Tema ovogodišnjeg Evropskog dana jevrejske kulture je “Art i judaizam” Jevrejska opština u Sarajevu i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo La Benevolencija, organizirali su obilježavanje Evropskog dana jevrejske kulture otvaranjem Izložbe postera na temu judaizma, čiji je autor Mihajlo Atijas u Galeriji Novi hram.
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link