Circle Image

Gefilte fiš

GEFILTE FIŠ


šaran od 2 kg

za nadev: 
2 veće glavice crnog luka 
3 kašičice soli 
1/2 kašičice bibera 
3 kašike prezli 
2 veće kriške hleba 
2 jaja 
1 tvrdo kuvano jaje 
100 gr mlevenog badema (oraha ili lešnika) 
za bujon: 
6 šolja vode 
3 šargarepe 
2 glavice crnog luka 
manji celer 
veza peršuna 
list lovora 
2 kašičice soli 
1/2 kašičice bibera 
1/2 kašičice šećera


Šarana očistite od krljušti, odstranite mu škrge i glavu, odvadite utrobu. Tada lagano tankim veoma oštrim nožem zarežite kožu kod repa i sa trbušne strane pa je paljivo odvojte od mesa ali tako da ostane cela, tj. u jednom komadu. Meso sad takođe pažljivo odvojte od kostiju. Kosti i glava se sa ostalim sastojcima predviđenim za bujon stave u lonac sa dosta vode i kuvaju dok se kosti sasvim ne raskuvaju. Tada bujon procedite i stavite u pogodnu šerpu.

Meso šarana, luk i tvrdo kuvana jaja sameljite, pa sve to izmešajte sa ostalim sastojcima predviđenim za nadev (hleb predhodno potopite u malo vode pa kad omekša dobro ga ocedite). Masu dobro umesite, probajte i dodajte začina po ukusu. Kožu napunite ovim nadevom i dobro je ušijte. Stavite u bujon i kuvajte sat vremena na laganoj vatri. Riba se nakon kuvanja izvadi i položi na dublji tanjir, pa prelije bujonom, te ostavi na hladno gde će posle nekog vremena želatinirati.

Možete ovo jelo spremiti i na jednostavniji način. Skuvajte bujon kao u prethodnom primeru i procedite ga. Od mesa i ostalih sastojaka predviđenih za nadev, napravite masu od koje čete rukama praviti male pljeskavice. Dobićete otprilike 12 komada. Kuvajte ih u bujonu na laganoj vatri jedan sat. Pažljivo izvadite, ukrasite zelenom salatom, kupusom, šargarepom i limunom, prelijte bujonom i ostavite da se stegne u frižideru.
Datum
6th of Iyyar, 5781
April 18, 2021
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link