Circle Image

Pile - jafa

PILE - JAFA

1,5 kg pilećih bataka i belog mesa 
1,5 šolja soka od pomorandže 
2 kriške veće pomorandže 
1/2 kašičice strugane kore pomorandže 
1 šolja belog vina 
1 glavica crnog luka 
1 veća šargarepa 
1 grančica lista celera 
2 kašičice soli 
1 kašičica aleve paprike 
malo bibera 
3 kašike ulja 
1/3 šolje suvog grožđa

Luk i šargarepu očistite i iseckajte. U posudi za pečenje izmešajte sok od pomorandže, vino i začine i povrće. Pa u tom marinatu držite komade piletine barem jedan sat, povremeno ih prevrćući. Piletinu izvadite na belu hartiju i ostavite da se prosuši, a tada je propržite na vrelom ulju dok komadi lagano ne požute pa ih vratite u marinat i to tako da kožura bude okrenuta na dole. Dodajte kriške pomorandže i suvo grožđe, dobro poklopite i pecite sat vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Skinite tad poklopac, krenite komade piletine tako da koža bude okrenuta na gore i otklopljeno pecite još 30 minuta. Komade mesa složite na tanjir za posluivanje, sos dokuvajte ako vam se čini radak i začinite po ukusu. Prelijte sosom piletinu, i služite toplo uz kuvani pirinač kao obavezni dodatak.




Datum
6th of Iyyar, 5781
April 18, 2021
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link