

Šolet
ŠOLET
I način:
1 kg masnog junećeg mesa
2 juneće kocke za supu
1,5 šolje pasulja
1/2 šolje ječma
2 glavice luka
1,5 kg krompira
1/2 šolje ulja
2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica aleve paprike
Pasulj prethodno veče potopite u vodu, heka tako prenoći. U šerpi sa debelim dnom, na ulju propržite meso isečeno na kocke. Takođe ne ulju u drugoj posudi proprite sitno seckan luk. Sada u šerpu u kojoj se peklo meso poređajte sve sastojke (krompir isecite na veće komade), dodajte začine i nalijte vodom da ogrezne. Stavite na plotnu i kuvajte dok ne proključa. Tada ga dobro poklopite i kuvajte (pecite) u rerni na 180 stepeni nekih 4-5 sati.
II način:
1/2 kg masne guščetine
1 kašika guščije masti
200 gr dimljene guščetine
500 gr tetovca
glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika brašna
2 kašičice aleve paprike
so
Pasulj prethodnog dana potopite u vodu da odstoji. Sutradan odlijte vodu i pasulj stavite u veću šerpu sa debelim dnom zajedno sa isitnjenim belim i crnim lukom, alevom paprikom, brašnom i solju. Polako nalivajte hladnu vodu uz neprestano mešanje da se brašno i aleva paprika ne zgrudvaju. Dodajte preostale sastojke i vode toliko da bude dva prsta iznad pasulja. Čvrsto poklopite i kuvajte na laganoj vatri pola sata, a potom ga dopecite u rerni. Šolet ne sme da bude ni suviše čorbast ni suviše čvrst.
Haggadah
Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti
Čitaj više