Circle Image

Šolet

ŠOLET

I način:

1 kg masnog junećeg mesa 
2 juneće kocke za supu 
1,5 šolje pasulja 
1/2 šolje ječma 
2 glavice luka 
1,5 kg krompira 
1/2 šolje ulja 
2 kašičice soli 
1/2 kašičice bibera 
1 kašičica aleve paprike

Pasulj prethodno veče potopite u vodu, heka tako prenoći. U šerpi sa debelim dnom, na ulju propržite meso isečeno na kocke. Takođe ne ulju u drugoj posudi proprite sitno seckan luk. Sada u šerpu u kojoj se peklo meso poređajte sve sastojke (krompir isecite na veće komade), dodajte začine i nalijte vodom da ogrezne. Stavite na plotnu i kuvajte dok ne proključa. Tada ga dobro poklopite i kuvajte (pecite) u rerni na 180 stepeni nekih 4-5 sati.


II način:

1/2 kg masne guščetine 
1 kašika guščije masti 
200 gr dimljene guščetine 
500 gr tetovca 
glavica crnog luka 
2 čena belog luka 
1 kašika brašna 
2 kašičice aleve paprike 
so

Pasulj prethodnog dana potopite u vodu da odstoji. Sutradan odlijte vodu i pasulj stavite u veću šerpu sa debelim dnom zajedno sa isitnjenim belim i crnim lukom, alevom paprikom, brašnom i solju. Polako nalivajte hladnu vodu uz neprestano mešanje da se brašno i aleva paprika ne zgrudvaju. Dodajte preostale sastojke i vode toliko da bude dva prsta iznad pasulja. Čvrsto poklopite i kuvajte na laganoj vatri pola sata, a potom ga dopecite u rerni. Šolet ne sme da bude ni suviše čorbast ni suviše čvrst.
Datum
6th of Iyyar, 5781
April 18, 2021
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link