Circle Image

Meso kuhano u vinu

MESO KUHANO U VINU

1,5 kg junećeg buta 
1/2 šolje brašna 
1/2 šolje sitno seckanog crnog luka 
2 čena belog luka 
4 velike šargarepe 
1 šolja soka od paradajza 
list lovora 
1 šolja crvenog vina 
20 glavica arpadžika 
20 manjih šampinjona 
500 gr leblebije 
ulje za prženje

Meso isecite na lepe kocke srednje veličine, uvaljajte ga u brašno i prepržite na vrelom ulju dok lagano ne porumeni. Šargarepu očistite i isecite je na kolutove, pa je sa seckanim crnim i belim lukom takođe propržite na vrelom ulju, a onda je dodajte mesu. Dodajte takođe u meso sve preostale sastojke osim arpadžika (male glavice crnog luka, mogu se takođe koristiti i beli delovi mladog crnog luka kada je sezona mladog luka) šampinjona i leblebija. Nalijte sve vodom da ogrezne i krčkajte oko dva sata u rerni na temperaturi od 180 stepeni. U ovoj fazi jelo možete ohladiti i ostaviti u frižider do služenja. Pred služenje u jelo se dodaju očišćeni lukčići, šampinjoni i leblebije i jelo se peče još 30 minuta u rerni. Ova količina je dovoljna za osam osoba. Služi se toplo u sudu u kojem je pripremano uz bareni krompir ili pirinač.




Datum
6th of Iyyar, 5781
April 18, 2021
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link