

Cimes
CIMES
750 gr šargarepa
3 kašike margarina
1/2 kašičice soli
1 šolja vode
1/3 šolje suvog grođa
nekoliko šljiva
1 kašika šećera
1 čen belog luka
sok od pola limuna
Cimes je inače tipično jevrejski slano - slatki prilog uz pečenje. Na margarinu kratko propržite šargarepu koju ste prethodno očistili i isekli na tanke kolutove. Dodajte ostale sastojke i dinstajte na tihoj vatri dva sata u poklopljenom sudu. Povremeno promešajte i po potrebi dodajte malo vode. Nakon tog vremena skinite poklopac i na jačoj vatri kuvajte još dvadesetak minuta, podesite ukus i služite toplo.
Haggadah
Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti
Čitaj više