Circle Image

Hamantašen

HAMANTAŠEN

za testo: 
1/2 šolje vruće vode 
1/2 šolje mlake vode 
20 gr kvasca 
1/2 šolje šećera 
1/2 kašičice soli 
2 jajeta 
50 gr maslaca 
5 šolja brašna 
kesica vanil šećera 
1 kašika strugane kore od limuna 
za fil: 
1 šolja mleka 
200 gr mlevenog maka 
1 kašika maslaca 
3 kašike suvog grođa 
4 kašike meda

Kvasac se rastvori u vrućoj vodi, a zatim pomeša sa mlekom, šećerom, solju, i polovinom brašna pa se ostavi desetak minuta da nadođe. Dodaju se preostali sastojci i ostatak brašna i energično mesi desetak minuta. Jufka se premaže uljem i ostavi da odstoji još 45 minuta na toplom. Potom se premesi, a zatim razvuče na približno 5 mm debljine. Šoljom se vade krugovi prečnika desetak santimetara i na svaki stavi po kašičica fila. Fil se napravi tako što se mak i ostali sastojci potope u vrelo mleko, kratko prokuvaju na tihoj vatri da suvišni sok usahne. Gotov fil se ostavi da se potpuno ohladi. Testo se preklopi tako da formira trougao, uglovi pritisnu da fil ne bi iscureo tokom pečenja i složi u pleh. Kada naređate sve hamtašen, a na ovaj način ćete dobiti oko 35 komada, premažite ih razmućenim jajatom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.




Datum
14th of Tamuz, 5780
July 6, 2020
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link