Circle Image

Izložba - Zijah Gafić - 13.04.09

ima čast i zadovoljstvo pozvati
vas na otvaranje izložbe 
fotografija Zijaha Gafića 
"Sveta zemlja"

Otvaranje izložbe u ponedjeljak, 13.04.2009. u 20:00h

 


Izložba je rezultat višegodišnjeg rada u periodu od 2003. do 2008. godine na palestinskim teritorijama i u Izraelu, a prikazuje kolekciju fotografija koje prate historijska dešavanja u drevnim gradovima: Bethlehem, Jerusalem, Dženin, Nablus, te iz pojasa Gaze i Ramale koji su tako često u centru pažnje medija fokusiraniH isključivo na dugotrajni konflikt.

Fotografije Zijaha Gafića daju sliku svakodnevnice Palestinaca i Izraelaca, prikazujući drugu stranu konflikta i izraelsko-palestinske koegzistencije. „Bez obzira na dugotrajni i krvavi konflikt koegzistencija je očigledno moguća, iako ponekad teška i bolna“, napominje Zijah Gafić koji je sa palestinskih teritorija i iz Izraela izvještavao za prestižne međunarodne publikacije kao što su La Repubblica, Corriere della Sera, Amica, L’espresso, Time i Newsweek.

Izložba "Sveta zemlja" je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Muzejima grada Sarajevo, Međunarodnim teatarskim festivalom MESS, agencijom Gramofon i Jevrejskom opštinom Sarajevo.

 

Izložba će biti otvorena od 13. do 25.04.2009.
svakim danom od 15 do 19h osim subotom 
Datum
18th of Tishrei, 5782
September 24, 2021
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link