Circle Image

Izložba - Isak Berbić - 21.07.11.

ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas 
na otvaranje

IZLOŽBE 

Otvaranje izložbe u četvrtak, 21.07.2011. u 20:00h

U svom novom umjetničkom projektu Berbić sastavlja fotografski materijalkoristeći ličnepronađeneI slike iz medija DA bi ispričao priču o radu iseljenika u inostranstvupolitičkom konfliktuponekom godišnjem odmoru I životu u domovini. Narativ predstavljen Kao serija fotografija I pratećih tekstova opisuje životnu priču inžinjera D.M. eksperta za termostabilne materijale korištene u proizvodnji industrijskih objekata. Ova profesija provela je D.M.-a kroz Libiju Liban Istočnu Njemačku Italiju zemlje Pokreta nesvrstanih I Afriku u periodu do 1970. Do devedesetih godina prošlog stoljeća.
 
U ovom radu Berbić predstavlja historiju pojedinca čiji se život odvija uporedo as svjetskom političkom situacijom suprostavljajući pri tom dvojnost fikcije i stvarnosti. Izložba "Iz života inžinjera D.M." kombinuje arhivski materijal tehničku fotografiju dokumentarne slike turističke snimke i tekst istražujući vizualizaciju istorijske kulturološke ideološke socio-političke i estetske proizvodnje sjećanja i pamćenja.
 
Isak Berbić rođen je u Bosni I Hercegovini 1983. Godine. Studirao je fotografiju film i elektronske medije na Univerzitetu Illinois u Chicagu. U Chicagu se bavio umjetnošću radio u pozorištu i u političkom mjesečnom listu. Do 2007. Godine predaje fotografiju i medije na Sharjah Univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sarađivao je u mnogim projektima I publikacijama o savremenoj umjetnosti. Njegovo istraživanje se bavi istorijom politikom tragedijom sjećanjem i pamćenjem humorom egzilom Kao i ograničenjima u predstavljanju istih.
 
Berbić je predstavljao svoje radove na: Brief Histories 2011 Sharjah UAE Dojima River Bijenalu 2009. U Osaki Japan Singapore Bijenalu 2008. Jatiwangi Art Festivalu 2008.u Indoneziji Prvom Međunarodom Bijenalu Fotografije u Teheranu 2007. izložbi "Normalizacija posvećeno Nikoli Tesli" u Galeriji Nova WHW Zagreb 2004. Učestvovao je i na konferenciji "Images Moving Across the Arts and Disciplines 2010" na 12. Laterna Filmskoj Akademiji u Pečuhu Mađarska Međunarodnom simpoziju o elektronskoj umjetnosti ISEA 2008. U Singapuru Interdisciplinarnom simpoziju "Take a Deep Breath" Galerija Tate Modern u Londonu 2007. Godine 2010. Berbić je bio rezidentni umjetnik na Transart Institutu u Berlinu Njemačka.
 

www.isakberbic.com
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link