Circle Image

Izložba - Erol Čolaković - 08.08.12

ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas 
na otvaranje

IZLOŽBE

fotografija o filmu

"LET IZNAD ROMANIJSKOG GNIJEZDA"

Autora Erol Čolaković-Šehić


 
Otvaranje izložbe u srijedu, 08.08.2012. u 20:30h

Prezentacija projekta "Let iznad romanijskog gnijezda" u Sarajevu

Erol Čolaković Šehić, umjetnik i član ULUPUBiH, Udruženja filmskih radnika i AUFA-a BiH, sutra će ispred galerije Novi hram u 12 sati organizirati performans kao hommagge preminulom konceptualnom umjetniku Tomislavu Tomi Gotovcu.

U performansu šišanja Erola Čolakovića Šehića učestvuje i švicarska umjetnica i profesorica slikarstva Estelle Čolaković Claret. Performans je dio integralnog projekta u koprodukciji sa producentskom kućom Flash. Događaj će snimati italijanska rediteljica Ilaria Gambieri i direktor fotografije iz Španije Luis Caballero. Lazar Čavarkapa iz romanijskog sela Careve Vode će dovesti ovcu, trećeg učesnika performansa.

Nakon toga će u Galeriji Novi hram, u 20:30 sati biti otvorena izložba o filmu "Let iznad romanijskog gnijezda", koji je Čolaković Šehić uradio 1987. godine sa Veskom Kadićem i Dubravkom Brigićem. Izložbu će otvoriti reditelj Vesko Kadić i zamjenik federalnog ministra kulture i sporta Peđa Mitrović.

Projekcija filma će biti održana u wine baru Pink Hudini.

Čolaković Šehić je prošle godine realizirao projekt "Dvojnost", a u galerijama Black Box i Colegium Artisticum izložio je svoje radove posvećene ženi i njenoj nedovršenoj EU emancipaciji. Postavku je pratila istoimena knjiga u izdanju izdavačke kuće Buybook. Knjiga je subliminat dva umjetnika, pjesnikinje Dare Sekulić i Čolakovića Šehića. 
 

Izložba će biti otvorena 
svakim danom od 15 do 19h osim subotom
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link