Circle Image

Izložba - Lea Maestro - 29.10.13

ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas 
na otvaranje

IZLOŽBE

"Logor Đakovo"
Autor: Lea Maestro


 
Otvaranje izložbe u utorak, 29.10.2013. u 18:00h

Tema izložbe je posvećena žrtvama đakovačkog logora koji je ja ze vrijeme Drugog svjetskog rata bio mjesto istrebljenja jevrejskih žena i djece. Izložba prikazuje priču o logoru, njegovom osnivanju, deportaciji zatočenica, većinom Jevrejki iz Bosne i Hercegovine ali i ostalih dijelova bivše Jugoslavije, te njegovom konačnom rasformiranju i žrtvama.

Specifičnost logora Đakovo, u odnosu na ostale logore koji su djelovali za vrijeme vladavine NDH, je u tome što je od  ustaške vlasti bilo naređeno da se za sve vrijeme trajanja logora žrtve kopaju na obližnjem Jevrejskom groblju. Uz neprocjenjivu pomoć lokalnog grobara Stjepana Kolba koji je bio angažiran na ovim radovima, danas na Jevrejskom groblju u Đakovu stoje grobovi sa imenima 566 žrtava, žena i djece, koji su svoj život tu okončali.

Ovo je jedinstveno groblje u Evropi i jedno je od rijetkih koji u vidu 566 spomenika svjedoči o fašističkom teroru i zlodjelima koja su vršena nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2013.

 

Izložba će biti otvorena 
svakim danom od 15 do 19h osim subotom
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link