Circle Image

Obnovljena fasada aškenaske sinagoge

"Danas je drugi rođendan ove sinagoge, koja je originalno prvi put posvećena 1902. godine. Ova zgrada sada je bljesnula u svom punom sjaju", kazao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci dodavši kako je ovo još jedan dokaz da je Sarajevo lijep grad s puno lijepih objekata...Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je 19.12.2006. godine ozvaničila  završetak realizacije projekta obnove fasade Aškenaske sinagoge (zgrade Jevrejske opštine). "Ovo je projekat koji je Grad Sarajevo osmislio, a izveo ga je u saradnji s Ministarstvom sporta i kulture FBiH, Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Jevrejskom zajednicom u BiH", kazala je gradonačelnica Borovac. Naglasila je kako je opredjeljenje Grada Sarajeva da  sačuva sve vjerske objekte, a posebno objekte od kulturno-historijskog značaja, kao što je sinagoga.

Vrijednost ovog projekta je oko 165.000 KM. Prvobitna procjena je bila dosta manja, međutim, pookazalo se da je radove potrebno obnoviti u većem obimu, tako da su se morali uložiti dodatni iznosi za obnovu zgrade, kazala je gradonačelnica Borovac. Dodala je da je Ministarstvom sporta i kulture FBiH  dalo većinu novca, a Grad Sarajevo je vodio aktivnosti na odabiru izvođača, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa kontrolirao boje i vršio nadzor.

"Danas je drugi rođendan ove sinagoge, koja je originalno prvi put posvećena 1902. godine. Ova zgrada sada je bljesnula u svom punom sjaju", kazao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci dodavši kako je ovo još jedan dokaz da je Sarajevo lijep grad s puno lijepih objekata.

"Kompletni radovi su izvedeni u relativnom teškim uslovima, zato što nije bilo lako pronaći originalne boje kakve su bile 1902. godine, pa čak ni sve one ukrasne elemente koji krase ovu fasadu", kazao je Finci.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Munib Buljina je kazao kako se zbog karaktera i vrijednosti ovog objekta studiozno pristupilo izradi projektne dokumentacije, a potom i samom izvođenju radova. Sadašnja sinagoga uz Jevrejsku opštinu podignuta je 1902. godine za Jevreje aškenaze, dok je ondašnja Stara sinagoga služila Sefardima.

Svečano posvećenje obavljeno je 30. septembra 1902. godine. sagrađena je između 1901. i 1902. u pseudomaurskom stilu, po nacrtima arhitekta Karla Paržika, pod nadzorom Jungwirta. U povodu 25-godišnjice, sinagoga je 1927. temeljito obnovljena, a 1933. je sa zapadne strane dozidana zgrada za kancelarije Jevrejske opštine.

Danas je ovo jedina aktivna sinagoga u BiH i prvi vjerski objekt izveden u pseudomaurskom, odnosno mujedar stilu.

U Sarajevu trenutno živi oko 700 Jevreja.

Izvor: Novinska agencija FENA
Datum
28th of Kislev, 5782
December 2, 2021
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link