Circle Image

International First Freedom Award

Council for America's First Freedom dodijelio je Jakobu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice BiH internacionalnu nagradu "International First Freedom Award". Nagrada mu je dodijeljena zbog samopregalaštva ne samo kao humanitarnom radniku već i na polju pomirenja i međureligijskog dijaloga među narodima kako na teritoriji Ex Yu, tako i u cijelom svijetu.

Neki od prethodnih dobitnika nagrade su i Abdefattah Amor, Predsjednik Vaclav Havel, Prime Minister Tony Blair, Ambasador Richard Holbrooke, United States Senator George Mitchell.
Datum
20th of Av, 5780
August 10, 2020
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link