Circle Image

Sarajevski Purim 5768.

Sarajevski Purim

Sarajevski Jevreji imaju svoj Purim (Purim di Saraj) ili u prevodu sa Ladina, Sarajevski Purim. Sarajevski Purim koji se još naziva i Hag Aasirim praznuje se 4. hešvana u spomen na oslobađanje iz tamnice Rav Moše Danona i još dvanaest najuglednijih sarajevskih Jevreja koje je zloglasni Ruždi - paša osudio na smrt 5579. (1819.) godine.

Ovaj događaj podigao je sarajevsku čaršiju na noge, jer su zatočenici bili poznati kao pobožni, pravedni i pošteni ljudi, te nisu imali nikave krivice kojom bi se opravdalo njihovo zatočeništvo. Kako je pohlepni Paša namjeravao pogubiti zatočenike u zoru 4. hešvana, na Šabat, razljućene Sarajlije, njih oko tri hiljade, provalili su u njegov konak i oslobodili zatočene prvake. Oslobođeni taoci, uz pratnju svih Jevreja, otišli su u hram i usrdnom molitvom proslavili Dan svog spasenja.

Link na download pdf knjige Sarajevska Megila
Datum
20th of Av, 5780
August 10, 2020
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link