Circle Image

Hanuka 5769

Početak Hanuke – "praznika svjetla" svečano je sinoć obilježen u sarajevskoj Jevrejskoj opštini. Riječima "Hag sameah", nakon izgovorene molitve, pjesme Maoz cur i paljenja prve Hanuka svjećice, članovima i prijateljima Jevrejske opštine Sarajevo obratio se predsjednik Jevrejske opštine Boris Kožemjakin.

Hanuka slavi pobjedu Jevreja nad drevnim Sirijcima, prije skoro dvije hiljade i dvjesto godina. Pobjeda je izvojevana zahvaljujući čudu. Nakon što su jevrejski borci ponovno osvojili hram u Jeruzalemu, morali su ga u vjerskom smislu pročistiti. Za paljenje svijeća na obrednom svijećnjaku – hanukiji – trebalo im je ulja, kojeg je bilo samo za jedan dan. Ulje je međutim – božjom voljom – trajalo punih osam dana.

Hanuka ima snažnu moralnu poruku: ulje da bi se koristilo u službi mora biti čisto i direktno korelira sa unutrašnjom čistoćom čovjeka, što znači da svako mora očistiti vlastiti duh i tijelo i usrdno moliti za duhovno pročišćenje.

Prigodni program, upriličen u čast Hanuke, izvela su djeca Sunday School-a, sekcije za djecu Jevrejske opštine Sarajevo, pod ravnateljstvom voditeljice programa Sonje Elazar. Djeca u dobi od 3 – 12 godina, izvela su polusatni program sastavljen od tradicionalnih pjesmama i plesova a proslava Hanuke je nakon toga potrajala do kasno u noć.

Za dobru hranu i gurmanski doživljaj pobrinule su se vrijedne članice Bohorete, koje su vrhunskom ponudom oduševile prisutne. Djeca se naročito raduju Hanuki zbog darivanja koje slijedi za ovaj praznik. Najmlađi su dobili svoje Hanuka-poklon paketiće i neizostavne krofne.

Sunday School je osnovana 1992. za djecu opkoljenog Sarajeva, sa željom, da se, te ne tako daleke, ratne godine, djeca koja su ostala u Sarajevu animiraju i druže, te  da im se u tim strašnim uslovima i godinama omogući tračak svjetla i nade.

Prema riječima Sonje Elazar, kroz školu je do sada prošlo preko 300 djece. Uz pomoć muzičkog pedagoga Jasne Kalauzović i likovnog pedagoga Maje Bojanić, djeca pjevaju i plešu tradicionalne pjesme, crtaju, kroz igru uče i slušaju legende iz Starog zavjeta, rade lutkarske i pozorišne predstave, izložbe i obilježavaju sve jevrejske praznike.

Djeca pišu i pisma i zahvalnice donatorima širom svijeta koji podržavaju rad ove sekcije i jedno ratno pismo prodato je na aukciji u uglednoj aukcijskoj kući Sotheby’s i od tog novca su za vrijeme rata kupljeni lijekovi.
Datum
13th of Sivan, 5783
June 2, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link