Circle Image

Jom Hašoa - 5769

Jom Hašoa - dan sjećanja na stradanje

Aprila mjeseca 1951. godine usvojeno je da se 27. Nisan, dan kada je podignut ustanak u Varšavskom getu, proglasi za Jom Hašoa, Dan sjećanja na stradanja Jevreja u Holokaustu.

Iako Jom Hašoa ima relativno kratku istoriju, za nas Jevreje, ovaj dan ima posebno značenje. U cijelom naprednom svijetu, tog dana vrši se komemoracija za žrtve nezapamćene tragedije, za 6.000.000 nevinih ljudi koji su stradali samo zato što su bili Jevreji.

U Jevrejskoj opštini u Sarajevu će 27. Nisana 5769. goidne (21. aprila 2009. godine) u 19h biti obilježen Jom Hašoa, prigodnom molitvom i paljenjem svijeća.

 

  "Milostivi Bože! Ti koji ne zaboravljaš jecaje potlačenih, budi s nama i štiti nas, učini da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi, pa da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i mi, narod Tvoj".
Datum
13th of Sivan, 5783
June 2, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link