Circle Image

Gorblje u Đakovu

Jevrejska opština u Sarajevu je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za obnovu nadgrobnih ploča  na Jevrejskom groblju u Đakovu. Naime, već nekoliko godina, kako odlazimo na komemoraciju žrtvama logora u Đakovu, primjetili smo da su stare limene ploče izvitoperene, zahrđale, da su imena izblijedila ili čak potpuno izbrisana, te smo odlučili da vlastitim sredstvima i aktivnostima omladine Jevrejske opštine Sarajevo i drugih koji budu željeli da nam se pridruže obnovimo nadgrobne ploče.

Shodno prikupljenim uzorcima i ponudi odgovarajuće firme koja izrađuje navedene ploče, na broj od 500 komada, dobili smo dosta prihvatljivu cijenu od 10.00 Eura/komad, odnosno 5,000.00 Eura za traženu količinu.

U Sarajevu vodimo akciju da svaka porodica, učlanjena u Jevrejsku opštinu, donacijom od 10.00 Eura , konkretno plaćanjem cijene jedne ploče, pomogne ovu aktivnost. Za sada, a akcija traje manje od mjesec dana, odziv naših članova je prilično dobar, iako ne i potpuno zadovoljavajući.

Na sugestiju mnogih članova Jevrejskih zajednica iz drugih gradova i država bivše Jugoslavije, slobodni smo vas zamoliti da u svojim zajednicama/opštinama pokrenete konkretnu aktivnost i priključite nam se u zajedničkoj akciji da našim sredstvima izvršimo nabavku nadgrobnih ploča, te potom od drugih donatora ( ukoliko to bude potrebno ) pokušamo dobiti donaciju za izvedbene radove na postavljanju istih. Naravno, imat ćemo i dodatne troškove na identifikaciji, kao i postavljanju nadgrobnih ploča, za šta trebamo također obezbjediti odgovarajuća sredstva.

U prilogu vam dostavljamo i fotografiju kako bi izgledala nadgrobna ploča koju mislimo postaviti na groblju u Đakovu, a za čiju trajnost izvođać daje 10-ogodišnju garanciju.

Da bismo stigli u narednoj, 2010. godini ovu akciju i završiti, molimo Vas da do 28.02.2010. godine vodite ovu aktivnost, kada ćemo zajednički sumirati rezultate akcije i nadamo se početi s izradom nadgrobnih ploča i drugim neophodnim aktivnostima.

S poštovanjem i nadom da solidarnost ni ovog puta neće izostati, srdačno Vas pozdravljamo.
Datum
13th of Sivan, 5783
June 2, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link