Circle Image

Bejahad 2011

Bejahad 2011 

Dvanaesti “Bejahad” će se održati po peti put u Opatiji u terminu od 24.VIII. – 31.VIII. 2011 godine. Ponovo se nalazimo i smještamo u hotelu “Adriatic”. Rezervirano je 320 postelja za goste “Bejahad”-a.

2011. godine ponovo imamo, nakon kratke pauze, jednodnevni program sa projektima iz jevrejskih opština sa prostora ex Jugoslavije (natječaj će biti objavljen u XI. ili XII.2010 godine).

Na manifestaciji 2011. godine u programu imamo gostovanje Jüdisches Museum i Jüdische Gemeinde Wien kao i Centrum Judaicum i Jüdische Gemeinde Berlin. Svaki od ovih značajnih evropskih jevrejskih centara će imati svoj dan (programski dan Beča je već definiran i dogovoren). Predviđen je i dolazak 50 – 60 gostiju iz Beča, a i isto toliko iz Berlina.
Također je predviđen i Yom Israel (Dan Izraela) sa 4-5 projekata. Nadamo se ne malom broju gostiju iz Izraela.

Za dan “Kulturom do zajedništva” pripremamo ponovo izuzetno atraktivan program na kome je već dogovoreno predstavljanje i najnovijeg filma Ljubiše Samardžića “Miris kiše na Balkanu” po romanu Gordane Kujić!

Naravno da nastavljamo i sa “Bejahad mladih” (četvrti susret) u saradnji sa JOINT-om ! Osigurano je 60 mjesta za mlade u dobi od 24-40 godina.

Nastavljamo i sa košer kuhinjom, a menu će za 2011, godinu za vas pripremiti Mikan Grinvald i beogradski rabin Isak Asiel ! Cijene za 2011. godinu ostaju potpuno iste kao i prošlih godina (puni sedmodnevni aranžman) za goste “Bejahad”-a sa prostora ex Jugoslavije.

Sve novosti u vezi sa Bejahadom 2011. možete pratiti na www.bejahad.com!!! Najnovije fotografije sa Bejahada 2010. možete pogledati u rubrici ‘Fotogalerija’ Bejahada 2010., a izbor objavljenih članaka u rubrici ‘Preneseno’. Impresije Davida Albaharija su objavljene pod naslovom ‘Najnovije’!
Datum
13th of Sivan, 5783
June 2, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link