Circle Image

Bejahad 2011

Bejahad 2011 

Dragi članovi Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, približava se i dvanesti po redu "Bejahad" i prilika da se ponovo nađete s prijateljima u Opatiji u periodu od 24.8.-31.8.2011. godine. Svi gosti, učesnici će biti smješteni u Hotelu "Adriatic".

Paralelno sa "Bejahadom" se održava i već tradicionalni "Bejahad mladih" za mlade od 24-40 godina života.

O detaljima ovogodišnje kulturne scene "Bejahad", cijenama za učesnike, ali i Vašim prijedlozima i sugestijama, imat ćemo priliku razgovarati u sali Jevrejske opštine u Sarajevu u subotu 23.04.2011. godine sa početkom u 19,00 sati.

Tom prilikom, kao i obično, prikazat ćemo kratki film sa prošlogodišnjeg "Bejahada", te predstaviti časopis "Bejahad 2010". Pozivamo vas da svojim prisustvom doprinesete afirmaciji manifestacije, te dobijete veoma korisne informacije o sadržaju i svim drugim aspektima "Bejahada 2011".
Datum
29th of Adar, 5783
March 22, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link