Circle Image

Jevrejska štampa u BiH

Promocija knjige Jevrejska štampa u BiH 

Pozivamo vas da prisustvujete promociji nove knjige Eli Taubera: “Jevrejska štampa u Bosni i Hercegovini“, koja će se održati u prostorijama Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“, u Sarajevu u ulici HamdijeKreševljakovića 59, u četvrtak, 14.aprila sa početkom u 12,00 sati.

Izdavač knjige je „Media centar“ Sarajevo i "La Benevolencija" Sarajevo. O knjizi će govoriti dr Enver Kazaz, profesor književnosti i književni kritičar; Boro Kontić, urednik knjige i Eli Tauber, autor.
Datum
29th of Adar, 5783
March 22, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link