Circle Image

Jevrejskošpanski jezik u BiH

Jevrejskošpanski jezik u BiH 

Jevrejskošpanski jezik u Bosni i Hercegovini predstavlja zbornik radova koji je priredio Eli Tauber, a bit će promoviran u petak, 20. maja u 14 časova u Bošnjačkom institutu. Zbornik se odnosi na niz objavljenih i neobjavlčjenih naučnih i drugih radova o jeziku čiju osobenost i tradiciju još nisu proučili naučnici. Judeoespanjol se formirao u Bosni kroz period od 400 do 500 godina, a svojevrsna je mješavina španskog, portugalskog, italijanskog, hebrejskog, turskog i slavenskih jezika.

Knjigu
Jevrejskošpanski jezik u Bosni i Hercegovini objavio je Institut za jezik (Sarajevo) i La Benevolencija - jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo, a pokrovitelj zbornika je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Promotori knjige koju je uredio Hadžem Hajdarević, a Eli Tauber, publicista i istraživač judaike, priredio, su: dr. Hanka Vajzović, David Kamhi, Moris Albahari, Hadžem Hajdarević i mr.sc. Eli Tauber.

Zbornik radova o Jevrejskošpanskom jeziku u Bosni i Hercegovini rezultat je višegodišnjeg strpljivog sakupljanja po arhivma, novinama, knjigama, spomenicama, kutijama i muzejima, biografijama i memomarskoj građi, razgovora sa prijateljima i stručnjacima i predstavlja isključivo moj izbor, koji nije mogao, obuhvatiti sve radove na ovu temu, ali je zasigurno obuhvatio najznačajnije poznate radove, djelove knjiga, doktorskih, magistarskih i diplomskih radova i pruža mogućnost mnogim naučnim radnicima i zainteresovanim da, po prvi put, na jednom mjestu dobiju zbirku tekstova o jednoj jedinoj temi : Judeoespanjol u Bosni i Hercegovini. – Eli Tauber, priređivač.
Datum
15th of Tishrei, 5784
September 30, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link