Circle Image

Bejahad 2013

Bejahad 

Dragi prijatelji,

Ušli smo u mjesec travanj/april, u vrijeme kada se pojavljuju prve informacije za  Bejahad! Prošle godine je realiziran Bar Micva Bejahad kojim smo uspješno obilježili 13 godina postojanja manifestacije. Rezultati rada Bejahad scene su u proteklom periodu nadmašili sva očekivanja i po broju gostiju i po broju aktivnih sudionika kao i po odjeku  koji je manifestacija izazvala. Po mišljenju brojnih gostiju ali i promatrača, bila je to manifestacija na koju članovi židovskih/jevrejskih zajednica sa prostora bivše Jugoslavije mogu biti vrlo ponosni!

 

Sadašnje javljanje nema za cilj analizu dosadašnjeg rada. Razlog  je složenost ekonomskih prilika u regiji, odakle dolazi oko 80% gostiju. Ekonomske neprilike pogađaju veliki dio stanovništva, samim tim i Židove/Jevreje. Suočeni s krizom, mišljenja smo da bi 2013. godine velikom broju dosadašnjih gostiju s prostora bivše Jugoslavije bio onemogućen posjet ovogodišnjeg festivala. Unatoč vrlo korektne ponude vlasnika Arena turista iz Pule, gdje bi  e trebao održati ovogodišnji Bejahad, boravak u hotelu ili hotelima krajem 8. mjeseca 2013. godine bi bio izuzetno otežan, s obzirom na cijene, za koje možemo reći da su pristojne, ali i vrlo vjerojatno teško plative velikom broju potencijalnih gostiju. Sigurni smo da bi se okupilo oko 80-90 gostiju, ali to bi bio značajno manji broj gostiju nego do sada i to nikako ne bi korespondiralo sa pojmom bejahad {zajedno)! Bio bi to elitistički susret za one koji si to mogu priuštiti, a elitizam je potpuno stran ideji vodilji našeg festivala! Stoga smo odlučili, u ovakvim prilikama, solidarizirati se sa brojnim članovima zajednica i prijateljima, koji ne bi bili u mogućnosti doći ove godine i prema tome  – "preskočiti" ovogodišnji susret!

Reakcije mnogih sa kojima smo se susretali ovih mjeseci i koji su čuli za ova naša razmišljanja i odluku, bila je razočarenje ali i razumijevanje za našu odluku. Svi smo zajedno svjesni da ovim diskontinuitetom gubimo jednu od značajnih kvaliteta rada naše scene, ali ako drugačije ne može biti...
 
Dobili smo i mnogo sugestija za eventualni ovogodišnji susret, ali iz svih dobronamjernih prijedloga i želja proizlazi značajan pad kvalitete rada scene. Vrlo dobro znamo koliko je znanja i silnog htijenja uloženo u dosadašnji rad kako bismo dostigli visok stupanj kvalitete rada ali i postigli i sačuvali ugled Bejahada, te ne možemo pristati na olako proigravanja svega onoga na što smo ponosni i što bismo sigurno redukcijama i improvizacijama značajno ugrozili.

Sigurni smo da će naše osjećanje pripadnosti Židovstvu/Jevrejstu  i ovom prilikom nadvladati probleme sa kojima se susrećemo i da ćemo se i ove godine susretati na raznim događanjima i imati prilike o svemu popričati.

 

Srdačan pozdrav,

Dr. Vladimir Šalamon
Datum
26th of Sh'vat, 5782
January 28, 2022
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link