Circle Image

SARAJEVO  NIJE ZASLUŽILO KOMEMORIRANJE FAŠIZMA

Duboko smo povrijeđeni i s nevjericom smo primili vijest da će u Sarajevu 16. maja biti održana komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Blajburgu. 
Jevreji naše zemlje, Bosne i Hercegovine i Jevreji grada Sarajeva posebno, kao potomci stradalih preko preko deset hiljada Jevreja, od kojih je više od sedam hiljada iz Sarajeva, ne možemo prihvatiti činjenicu da grad Sarajevo, čiju slobodu smo obilježili prije mjesec dana i slavimo je kao Dan grada Sarajeva, osuđujemo najavljenu komemoraciju i misu davno pobjeđenom ustašstvu.
Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva, među kojima su Maks Luburić, Jure Francetić i da ne nabrajamo dalje,  komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH. 
Sarajevo kao multireligijski i multinacionalni grad ne zaslužuje da kao slobodarski grad, grad koji je u prošlosti prolio dosta nevine krvi u borbama protiv totalitarizma i represije, fašizma posebno, bude mjesto pokušaja prekrajanja istorije i izjednačavanja žrtava s krvnicima.
Ne želeći da komentarišemo i osporavamo pravo Katoličke crkve, koja je slobodna u odlučivanju i svom djelovanju, bili bismo zadovoljniji da nije prihvaćena odluka organa iste o održavanju mise za žrtve Blajburga u Sarajevu. Kao Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine i Jevrejska opština u Sarajevu možemo samo uputiti svoj najoštriji protest i osudu ovog čina, čiju pozadinu u Bosni i Hercegovini ničim ne možemo opravdati. 
Ne negirajući da je u Blajburgu stradao i dio nevinih ljudi, uglavnom političkih istomišljenika ili članova porodica fašista, kolaboracionista i direktnih krivaca za sva zla fašizma, ustašstva posebno, nedužnim žrtvama odajemo dužnu poštu i pijetet, ali njihovi muževi, očevi i drugi članovi porodice, koji učiniše sva zvjerstva nad nevinim ljudima u zloglasnim logorima i pokoljima širom naše zemlje, ne zaslužuju da im se u Sarajevu ni ime pomene.
Sutra obilježavamo 9.maj, dan pobjede nad fašizmom, zar ne bismo bili licemjeri sedam dana kasnije komemorirati fašizam. Recimo odlučno NE.

Sarajevo, 08.05.2020. godine


Jevrejska zajednica BiH                    Jevrejska opština u Sarajevu
Jakob Finci, predsjednik                      Boris Kožemjakin, predsjednik
 

 
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link