Circle Image

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta - 27.01.2021
Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Za datum obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta proglašen je 27. januar dan kada su 1945. godine snage Crvene armije oslobodile  Aušvic - najozloglašeniji nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu.

Podsjećanja radi, nacistističke snage su u Drugom svjetskom ratu organizovano i planski radile na uništenju jevrejskog naroda što predstavlja jednu od najvećih tragedija u svijetu – Holokaust u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Odlukom sa 138. sjednice Vijeća/Savjeta Ministara Bosne i Hercegovine, a prema saopštenju od 16. januara 2007. godine, 27. januar se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

I ove godine Vijeće Ministara BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu, organizuje komemorativnu akademiju posvećenu 27. januaru - Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta.

Zbog epidemiloške situacije izazvane pandemijom Covid 19 virusa ove godine smo 27. januar primorani obilježiti online komemoracijom 27.01.2021. godine u 18:00h na YouTube kanalu Jevrejske opštine Sarajevo i Facebook stranici Jevrejske opštine Sarajevo na slijedećim adresama.

YouTube kanal Jevrejske opštine Sarajevo
https://cutt.ly/LjJJAyz

Facebook stranici Jevrejske opštine Sarajevo
https://www.facebook.com/jevrejska/
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link