Circle Image

MEĐUNARODNI DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 01. 11. 2005 god. usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na 6 miliona Jevreja stradalih u Holokaustu tokom II svjetskog rata,  izabran je 27 januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. god. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - Aušvic.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tokom II svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila. Holokaust je bio genocid bez presedana, bio je to sveobuhvatan i sistematičan čin koji je provela nacistička Njemačka zajedno sa svojim saradnicima, s ciljem da uništi čitav jevrejski narod, a njegovu kulturu i tradiciju izbriše s lica Zemlje. Osnovni motiv za Holokaust bila je antisemitska rasistička ideologija nacista. Jevreji nisu bili jedina žrtva nacističke Njemačke, ali bili su jedini narod koju su željeli potpuno istrijebiti - to je ono što je jedinstveno za Šoa (Holokaust).

Između 1933. i 1941. nacistička Njemačka vodila je politiku koja je Jevrejima otela sva njihova prava i imovinu. Potom je slijedilo njihovo obilježavanje te organizirano koncentriranje jevrejske populacije. Ta politika imala je široku podršku u Njemačkoj i velikom dijelu okupirane Evrope. Godine 1941., nakon invazije na Sovjetski Savez, nacisti i njihovi saradnici pokrenuli su plan istrebljenja svih Jevreja. Krajem 1941. politika se razvila u sveobuhvatnu, sistematsku operaciju smrti koju su nacisti nazvali "Konačno rješenje jevrejskog pitanja".Do kraja rata 1945. godine, oko šest miliona Jevreja je ubijeno. Borba s gubitkom i moralnim kolapsom koji se desio tokom Holokausta trajni je izazov i obveza za čovječanstvo širom svijeta.Među najzloglasnijim logorima smrti na tlu nekadašnje Jugoslavije bili su „Jasenovac“ (na tlu današnje Hrvatske) i Sajmište kraj Beograda. Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do Holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih, svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže savijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje.Obilježavanje 27. januara, je i prilika da države, institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete o činjenicama Holokausta, razmišljaju o njima te poduzmu aktivnosti koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah.

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine u suradnji sa Vijećem ministara i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. 27.01.2022. organizuje niz događaja povodom obilježavanja ovog dana. Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference), kinom Cineplexx Mostar i M.T. Abraham group.

 

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

26.01.- 04.02.2022. godine - Galerija “Novi hram”

Izložba “BRATSTVO I JEVREJSTVO”

26.01.2022. u 13:00 sati - MUZEJ JEVREJA, Velika Avlija

Izložba “WANNSEE KONFERENCIJA - KONAČNO RJEŠENJE JEVREJSKOG PITANJA” autora dr. Elija Taubera

Izložbu organizuje Muzej grada Sarajeva u suradnji sa Jevrejskom opštinom Sarajevo

27.01.2022. u 11:00 sati - Staro jevrejsko groblje "Borak"

Polaganje cvijeća na spomeniku stradalim Jevrejima u Holokaustu

27.01.2022. u 12:00 sati - online platforme

CENTRALNA KOMEMORATIVNA AKADEMIJA

Program:

• Molitva za stradale u Holokaustu - hazan sarajevske Sinagoge, gdin. Igor Kožemjakin

• Obraćanje predsjednika Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, gdin. Jakob Finci

• Obraćanje gradonačelnice Grada Sarajeva, dr. Benjamina Karić

 

27.01.2022. u 19:00 sati

Kino Meeting Point, Sarajevo i Cineplexx Mostar

Centralna komemorativna akademija

 

Film “Ko će pisati našu historiju” (SAD, 2018)

 

Roberte Grossman je 90-minutni dokumentarni film o Emanuelu Ringelblumu i Oyneg Shabes arhivi, tajnoj arhivi koju je Ringelblum kreirao i kojom je dokumentovan život u Varšavskom getu. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi historičara Samuela Kassowa.

 

27.01.2022. od 12:00 – 00:00

Online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Centralna komemorativna akademija i film “Ko će pisati našu historiju” (SAD, 2018)

 

 

S obzirom na epidemiološku situaciju, svi sadržaji obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta bit će održani u skladu sa dozvoljenim mjerama zaštite. Pozivamo vas da se svojim prisustvom na polaganju cvijeća, izložbama, praćenjem komemorativne akademije i filma uključite u ovaj za sve građane Bosne i Hercegovine značajan datum, čijim se komemoriranjem pokušava osnažiti osuda zločina Holokausta, s ciljem da se nikada, nigdje niti bilo kome slična stradanja ne dogode

 


Obzirom na epidemiološku situaciju, odlučili smo da sve sadržaje obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta održimo u granicama dozvoljenih mjera zaštite, te centralnu komemorativnu akademiju prikazujemo na sljedećim platformama:

 

YOUTUBE

https://www.youtube.com/channel/UCIFAdH65_yBo-wFtSxz-Zmg

 

FACEBOOK

https://www.facebook.com/jevrejska/

 

ONLINE PLATFORMA KINA MEETING POINT

https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

 

 

Centralna komemorativna akademija i film “Ko će pisati našu historiju” će biti dostupni na online platformi Kina Meeting point od 12.00 sati do 00.00 sati.

 

Centralna komemorativna akademija će biti emitovana na programu BHT1 27.01.2022. u 12:30.

 

Pozivamo Vas da se svojim prisustvom na polaganju cvijeća, izložbama i praćenjem komemorativne akademije uključite u ovaj za sve građane Bosne i Hercegovine značajan datum, čijim komemoriranjem pokušavamo osnažiti osudu zločina Holokausta, s ciljem da se nikada, nigdje niti bilo kome slična stradanja ne dogode.

Također Vas pozivamo da uzmete učešće u globalnoj kampanji #WeRemember povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Snimite sliku držeći znak #Weremember ili Sjećamo se i objavite je na društvenim mrežama koristeći hashtag #WeRemember.

Kao u slučaju većine svijetskih prestolnica, u sklopu #WeRemember kampanje, na sarajevskoj Vijećnici će biti upriličena iluminacija #WeRemember povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Saznajte više na www.wjc.org/weremember
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link