Circle Image

Sarajevska Hagada ne ide u New York

Komsija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odbila je zahtjev renomiranog Metropolitan muzeja u New Yorku da na period od tri godine ugosti Sarajevsku Hagadu. Negativnoj odluci presudili su glasovi članova Komisije Dubravka Lovrenovića, Amre Hadžimuhamedović i Zeynep Ahunbay.

Ovo je na konferenciji za medije saopćila članica Komisije Ljiljana Ševo. Ona je kao razlog za donošenje negativne odluke navela status u kojem se nalazi Zemaljski muzej koji čuva ovaj vrijedni rukopis iz 14. stoljeća, a koji je, podsjetimo, zatvoren zbog problema sa finansiranjem.

"Tri člana Komisije smatraju da je prije ostvarivanja bilo kakave međunarodne saradnje i razmjene, neophodno da se normalizuje stanje u Zemaljskom muzeju. Komisija ovom prilikom apelira da se pitanje statusa i funkcioniranja Muzeja riješi što prije, kako bi bilo obustavljeno stanje ugroženosti izuzetno vrijednog naslijeđa koje ta institucija čuva", kazala je Ševo.

Metroplitan je, prema njenim riječima, nudio veoma kvalitetne uslove izlaganja Hagade u jednom od najvećih svjetskih muzeja, sa izuzetno strogim konzervatorskim uslovima i visokim standardima osiguranja.

Da je dozvoljeno izmiještanje u New York, sefardski rukopis neprocjenjive vrijednosti bi za tri godine vidjelo mnoštvo stručnjaka i ljudi iz cijelog svijeta.

"Sve dok stanje Zemaljskog muzeja nije regularno, postavlja se pitanje koliko bi regularna bila razmjena u pravnom, a mnogo više u konzervatorskom smislu, budući da tri člana Komisije smatraju da je isključivo Zemaljski muzej nadležan da daje instrukcije za konzervatorske uslove, a kako on ne radi to u ovom trenutku nije moguće", istaknula je Ševo.

Ona je odbacila spekulacije da je Komisija donijela negativnu odluku zbog straha da Hagada ne bi više bila vraćena u Bosnu i Hercegovinu, gdje i pripada.

"Niko u Komisiji nema nikakvu dilemu da bi se eventualno moglo desiti neko trajno otuđenje Hagade, budući da međunarodni sporazumi obavezuju i jednu i drugu stranu. Nismo na početku 19. stoljeća kada je Elgin iznio Partenonski mermer, nismo u ratu kada imamo nekontrolisani odliv kulturnih dobara. Mi smo u regularnoj situaciji u kojoj bismo napravili čvrst međunarodni ugovor. Te bojazni da se Hagada ne bi vratila u BiH članovi Komisije nemaju", dodala je Ševo.

Na novinarsko pitanje da li bi BiH dobila novčanu naknadu ukoliko bi privremeno ustupila Hagadu Metroplitan muzeju, članica Komisije je kazala da međunarodne razmjene u oblasti kulture ne podrazumijevaju novčanu naknadu.

"Najznačajnija stavka je osiguranje, zato što dobro koje se iznosi iz zemlje mora biti osigurano na veliku sumu, a naknade za izlaganje nema", zaključila je Ševo koja je bila za privremeno izmještanje Hagade u New York.

"Kulturno naslijeđe je prioritetno, a institucija u kojoj se ono nalazi je samo neka vrsta podrške tom naslijeđu. Smatram da Zemaljski muzej ne može propisati konzervatorske uslove, jer se nalazi u stanju u kojem se nalazi, ali to ne znači da BiH nema dovoljno eksperata koji bi to mogli uraditi. Smatram da u uslovima u kojima je trenutno Muzej i za koje se ne može predvidjeti kada će se riješiti, veoma je loša solucija da Hagada bude nedostupna bilo kome. Izlaganje Hagade u muzeju kakav je Metroplitan bila bi pozitivna promocija za BiH", obrazložila je Ševo svoju odluku.

Preneseno sa klix.ba
Datum
15th of Tishrei, 5784
September 30, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link