Circle Image

Hagada ne ide iz Sarajeva

Nakon što je Metropolitan muzej iz New Yorka uputio zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine o posuđivanju Sarajevske Hagade na nekoliko godina Komisija je na svojoj 56. sjednici donijela negativnu odluku, javlja Federalna televizija

Komisija nije donijela pozitivnu odluku na zahtjev iz New Yorka, prije svega, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, koji je prvi put u svojoj dugoj povijesti zatvoren, bez ikakvih naznaka da bi mogao uskoro biti otvoren.

- To, naravno, ne znači da se Komisija u svojoj odluci rukovodila glasinama da taj vrijedan rukopis ne bi mogao biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu. To su špekulacije neupućenih pojedinaca - kaže Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci smatra da je veliki gubitak ako Hagada stoji zaključana i niko je ne može vidjeti, bio Zemaljski muzej zatvoren ili otvoren.

- Umjesto toga moglo bi je vidjeti milion posjetilaca. I kada se muzej otvori Hagada ponovo neće biti izložena zbog neke čudne politike koju vodi rukovodstvo te ustanove koja je samo Hagadin držalac, a ne i vlasnik - vlasnik je država Bosna i Hercegovina - napominje Finci.

Ova vrijedna knjiga je bila izlagana samo četiri dana u godini, mada je u njenu konzervaciju uloženo dosta sredstava, navodi Federalna.

Zatvaranjem Zemaljskog muzeja onemogućeno je njeno izlaganje javnosti. Koliko će BiH izgubiti neustupanjem Hagade Metropoliten muzeju i svjetskoj publici na uvid - teško je reći.

(DEPO PROTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
Datum
24th of Kislev, 5784
December 8, 2023
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link