Circle Image

Tiša Beav - Post

Post - TIŠA BEAV (DEVETI AV)
 
Jedan od najcrnjih datuma u istoriji jevrejskog naroda. Toga su dana Vavilonci razorili Prvi hram (586. god p.n.e.), Rimljani drugi (70. godine) i ugušili ustanak Bar  Kohbe -  135. godine, a  kralj Ferdinand i kraljica Izabela izgnali su Jevreje iz Španije (1492. godine).

Nedjelju dana prije devetog ava, vjernici se ne šišaju, ne glačaju odjeću i ne jedu meso (izuzev subotom). Restrikcije na deveti av u pogledu jela, pića i lične higijene slične su restrikcijama na Jom kipur i traju do zalaska sunca.

Na deveti av se u znak žalosti sklanjaju iz hrama svi ukrasni predmeti, a oltar pokriva crnim pokrivačem. Električna rasvjeta se smanjuje ili isključuje i pale se lojane svijeće. Za vrijeme čitanja tužbalice (Jeremijn plač, Ehe i druge tužbalice), izuvaju se cipele i sjedi ili na podu ili na niskim klupicama. Običaj je da se devetog ava posjećuju grobovi srodnika.
Datum
16th of Kislev, 5781
December 2, 2020
Jevrejski kalendar

Haggadah
Haggadah

Hagada je jevrejska obredna knjiga (kodeks), koja sadržava biblijske priče, molitve i psalme vezane za praznik Pesah (Pashu), posvećen oslobođenju Jevreja od egipatskog ropstva. Sa ovim sadržajem podudara se i ilustrovani dio ove knjige. Sarajevsha Hagada pisana na finom pergamentu, predstavlja najstariji i najraskošniji primjer ove vrste kodeksa; djelo je španske iluminatorske umjetnosti XIV. stoljeća, sa očiglednim uticajem tadašnje italijanske i francuske savremene slikarske umjetnosti

Čitaj više

Downloads
Jevrejski Glas

Link

Downloads
SaLon

Link